TRADYCJA
Rodzinny kunszt Piekarski
Ród Polaczków związany jest z Piekarskim Rzemiosłem już od lat czterdziestych XX wieku. W 1931 roku w Bytomiu – Łagiewnikach, nestor rodu Jerzy Polaczek rozpoczął pod bacznym okiem mistrzów zgłębianie arkanów sztuki piekarskiej. Swój rzemieślniczy kunszt kształtował do 1939 r. gdy II Wojna Światowa przerwała jego naukę. Mimo tych trudnych lat Jerzy nie porzucił zamiłowania do piekarstwa by tuż po wojnie w 1946 roku otworzyć swoją własną pierwszą piekarnię. Lata powojenne ubogie w dobrej jakości produkty były dla takiego piekarza jak Jerzy Polaczek, który wkładał w swoje rzemiosło serce i pasję szczególnym wyzwaniem. Bezkompromisowe dążenie Jerzego do wytwarzania wysokiej jakości produktów, wymogło od niego w tamtych czasach niezwykłej operatywności. Starania te doceniali Klienci tłumnie odwiedzający rodzinną piekarnię, a długie kolejki kończyły się dopiero wtedy gdy sprzedano ostatni bochenek. Powstające państwowe piekarnie, wytwarzające chleb masowo nie były w stanie konkurować z piekarnią Jerzego Polaczka gdyż niezwykle wysoką jakość pieczywa, kunszt i serce oddane temu szlachetnemu rzemiosłu doceniały kolejne pokolenia Klientów wiernie odwiedzający Rodzinną Piekarnię Polaczków. Tajemnice i miłość do kunsztu piekarskiego Jerzy Polaczek przekazał synom. Jeden z nich Stanisław w 1978 roku otworzył własną piekarnię w Bytomiu na ulicy Dr Rostka 13. Piekarnia do dziś oferuje szeroki asortyment produktów, lecz słynie przede wszystkim z doskonałego tradycyjnego chleba wypiekanego na zakwasie.
Rodzinne tradycje piekarskie postanowił kontynuować również wnuk Jerzego Polaczka a jednocześnie syn Stanisław Polaczka – Michał Polaczek. Znając smak tradycyjnego, prawdziwego chleba w 2003 roku uruchomił piekarnię Bethlehem (Dom Chleba), w tym samym roku otworzył również swój pierwszy sklep firmowy w Ustroniu przy ulicy Daszyńskiego. W ciągu następnych lat, prężnie działająca firma Michała Polaczka rozrosła się do sieci kilkunastu sklepów firmowych na terenie powiatów Bielskiego i Cieszyńskiego. Pieczywo z Piekarni – Cukierni Bethlehem dostępne jest również w wielu innych sklepach spożywczych na specjalnych firmowych stoiskach. Wszystkie piekarskie pokolenia Rodziny Polaczków łączy miłość i szacunek do chleba i niezwykła dbałość o jakość oferowanych produktów oparta zawsze o najlepsze naturalne składniki i tradycyjne receptury.
CHLEB i RODZINNE TRADYCJE …
Już od trzech pokoleń moja rodzina wypieka prawdziwy chleb na naturalnym zakwasie. Wyjątkowe znaczenie chleba dla człowieka, nie tylko jako pokarmu, ale również jego symboliczny wymiar zadecydowało o moim zamiłowaniu do tego rzemiosła. Namawiam Państwa do wypróbowania naszych tradycyjnych wypieków i wyszukanych rozmaitości….
MICHAŁ POLACZEK
Właściciel Piekarni – Cukierni Bethlehem.